Hvad skal du gøre når du vil begynde at kigge stjerner?

At have en hobby som at kigge stjerner kan være dyrt. Meget dyrt.
Man slutter aldrig med at have "udstyret". Det fortsætter, og der er altid noget bedre.

Derfor er det også en god ide at vide lidt om hvad det er du har lyst til at kigge efter inden man investerer. I klubben har vi kikkerter til lidt af hvert, som medlemmerne kan låne. Vi afholder jævnligt mødeaftner, hvor vi "igen" tager det op om hvad man skal købe af udstyr, og hvordan man bruger det.

Et godt råd er at kontakte os, og komme til en aften. Vi har flere medlemmer som gerne vil dele ud af erfaringer. Mange har gjort det før dig, og du kan få lov at låne klubbens udstyr.

Hvis du vil igang "nu", er det værste du kan gøre er at købe en tilfældig billig kikkert i en dagligvarebutik. De kikkerter du kan købe i Harald Nyborg eller Bilka, er måske lavet ud fra et godt ønske om at lave en billig kikkert. Men når man gør det så sparer man også steder hvor der ikke skal spares. Hvis f.eks. stellet er lavet af træ eller tyndt aluminium, så ryster teleskopet og man får en meget dårlig første oplevelse.
Hvis du VIL igang "nu", og VIL have din egen kikkert og ikke har et stort budget, så er det en god ide at købe en håndkikkert. En håndkikkert kan man også bruge til andet end at kigge stjerner med, og den har en værdi også hvis du ikke længere har lyst til at stå midt om natten og kigge op på himlen.

Når du gerne vil kigge stjerner er der 3 områder man skal købe kikkert efter: 1. Vil du se på solen? 2. Vil du se på planeter og månen? 3. Vil du lave "deep sky" observationer? 

Det nemmeste er 1 og 2. Fordelen ved at starte med at se på planeter eller månen er at man faktisk kan se det man "ser". Du har et ocular sat på kikkerten, og kan med dit eget øje se (noget) af det du gerne vil observere.

I det øjeblik du vil begynde at kigge efter galakser og stjernetåger, så er man mødt til at kunne lave lang-tids-eksponeringer, og det kræver at man kan følge det man gerne vil se over lang tid. Det kræver at teleskopet kan flytte sig (kompensere for jordens rotation), og at du har et kamera sat på der kan optage det lys du IKKE længere kan se med det blotte øje.